İş hayatında ‘saçma’ ve ‘gereksiz’ olarak niteleyeceğimiz sorunların çoğu, aslında kastetmediğimiz veya inanmadığımız şeyleri söylememizden kaynaklanır. Haliyle yanlış anlaşılmamak veya güvenilirliği kaybetmemek adına yapılacak en doğru şey, aslında kastedilmeyen bir şeyin söylenmemesidir. İşte bu yüzden derhal dağarcıklardan silinmesi gereken 10 cümle;

Bu kesinlikle parayla ilgili değil
Elbette, parayla ilgili. Eğer söz konusu iş ise, çoğu şey parayla ilgilidir. Elbette para, iş kararları alırken birinci öncelik olarak görülmemelidir fakat yine de para iş hayatının en önemli unsurlarından birisidir. Bunu söylerken çoğu insan inanarak söylemez fakat nedense karşı tarafın buna inanacak kadar naif olduğuna inanır.

İyi bir fikre benziyor, deneyip görelim
Eğer söz konusu fikir gerçekten iyi bir fikir değilse, birilerini kırmamak adına zaman kaybetmek sadece anlamsız bir çaba olarak kalacaktır. Böyle zamanlarda ‘iyi niyetli’ olmak yerine, gerçekçi ve somut eleştirilerde bulunmak çok daha faydalı olacaktır.

Kararları ben veririm
İnsanlar gerçekten karar verici mekanizmanın bir parçası olsalar bile bu cümlenin gereksiz kullanılması aslında bir zayıflık göstergesidir. Meşhur İngiliz Başbakanı Margaret Thatcher, “Güçlü olmak, bir hanımefendiye benzer. Öyle olduğunuzu söylemek zorunda hissediyorsanız, güçlü değilsiniz demektir” diyor.

Sesli düşünüyordum
Sesli düşünmek yalnız olmadığınız anlarda çevrenizdeki insanlara bazı psikolojik geri dönüşler vermenize sebep olur. Grup içerisinde sesli düşünmek, ya olgunlaşmamış fikrinize gerçekten güvenmediğinizi ya da fikrinize karşı tamamen güvensiz olduğunuzu ve çevrenizdeki insanların tepkisini gözlemlemek istediğinizi düşündürür.

İyi gibi görünüyor
Tartışmaya girecek takatinizin olmadığı anlarda, konuyu geçiştirmek adına, “iyi gibi görünüyor” demeniz, daha sonrasında daha büyük sorunlarla baş etmenize sebep olacaktır. İmkanlarınız ölçüsünde sorunlarla başlangıçta mücadele edin.

Henüz bir planımız yok
Bu yaklaşımda üzerinde durmaya çalıştığınız “henüz” kelimesi, karşı tarafta, “yarın bir planları olacak” şeklinde değil, “işlerini iyi yapmamışlar” olarak algılanacaktır. Haliyle yapılacak en doğru şey, her an hazırlı olmaktır, fakat hazır olmadığınız anlarda dürüst olmak, durumu geçiştirmeye çalışmaktan daha doğru olacaktır.

Bu kanaldan satış yapmaya ihtiyacımız yok
Genellikle karşı tarafla çalışmak istenmeyen anlarda kurulan bu cümle, ilerleyen zamanda bahsedilen kanaldan satış yapmaya çalışıldığında, çevredeki insanların güvenini kaybetmeye sebep olur. Haliyle burada da samimi olmakta fayda var.

Ne yapabileceğime bakayım
Bu cümleyle biten bir konuşmadan sonra genellikle ya hiçbir şey yapılmaz, ya da yapılamaz. Fakat karşı tarafa “deneyecekmiş” gibi bir intiba bırakılmaya çalışılır.

Samimiyetle söylüyorum…
Uzun uzadıya psikanaliz yapmaya gerek yok, fakat karşı tarafı samimi olduğuna dair inandırmaya çalışan insan, aslında kendisi de samimiyetine inanmıyordur.

Hatalı olabilirim, fakat bence…
İş dünyası, ihtimallerin dahi oranlarla ifade edilmesini ister. Haliyle hatalı olma ihtimali var olan bir konuda fikir beyan eden insanlar, karşı tarafça “dersine çalışmamış” veya “işini bilmeyen” kişi olarak algılanır.