Mülakat öncesi şirketin sosyal medya hesaplarını neden taramalısın?

Mülakat öncesi şirketin sosyal medya hesaplarını neden taramalısın?

Artık şirketlerin başvuru sürecinde adayların sosyal medya hesaplarına da dikkat ettiği bir dönem içindeyiz. Peki, neden tam tersi de olmasın? Şirketlerin sosyal medya hesapları adaylar için çok fazla ipucu barındırıyor olabilir.

 

Adaylar iş başvurusu öncesi pek çok farklı noktaya dikkat ediyor. İyi bir CV hazırlamak, görüşmede kıyafete özen göstermek, davranışlara dikkat etmek ve olası sorulara hazırlanmak gibi önemli süreçlerin yanı sıra çok önemli bir başka hazırlık daha var. Artık hemen hemen tüm şirketlerin farklı mecralarda sosyal medya hesapları var. Aday, şirket kültürünün kendisine uygun olup olmadığını anlamak için şirketlerin sosyal medya hesaplarını inceleyebilir. Adayın edindiği gözlem, başvuru öncesi pek çok noktadan az çok emin olmasını sağlayabiliyor.

Şirketlerin sosyal medya hesaplarında nelere bakmak gerekiyor?

Adaylar iş başvurusu yaptıkları ya da başvurmayı düşündükleri şirketlerin sosyal medya hesaplarına bazı sorular rehberliğinde bakabilir. Bu şekilde kişiye özel verimli sonuçlar elde etmek mümkün.

Benzer şirketlerden farklı olarak neler yapıyor?

Pazarlama uzmanlarının en çok ilgilendiği konular arasında rekabet içerisinde oldukları şirketlerin gündeminde nelerin olduğu geliyor. Şirketin sosyal medya hesaplarına bu şekilde bakmak son derece önemli. Şirketin rakiplerine kıyasla ne kadar takipçisi var, paylaşımları ne kadar güncel, paylaşımları ağırlıklı olarak neyle ilgili gibi soruların cevaplarından önemli veriler elde edilebilir. Aday mülakatta nelerin eksik olduğunu, nasıl geliştirmelerin yapılabileceğini ve farklı tavsiyelerini sunarak diğer adayların da önüne geçebilir.

Etkileşimi nasıl?

Aday şirketin sosyal medyadaki geribildirimlerine de bakabilir. Paylaşımların ne kadar beğenildiği, tweetlerin ne kadar “retweet” edildiği, iletilerin başkaları tarafından ne kadar paylaşıldığı ve ne tür yorumlar aldığı da pek çok ipucu içerebilir. Müşterilerin firmanın ürününe ya da hizmetine nasıl baktığı, şirketin itibarı ve sosyal medya gücü adayı işe ikna edebilir ya da işten vazgeçirebilir. Bir başka açıdan da aday şirkete özel parlak sosyal medya fikirleri sunarak fark yaratabilir.

Hedef kitle demografisine değer katabiliyor mu?

Sosyal medya yönetiminin başarılı olması çok önemli olsa da bunun büyümeye katkısının olup olmadığı da son derece kritik. Şirketin sosyal medya stratejilerinin hedef kitleye gerçekten hitap etmesi ve müşteride karşılık bulması gerekiyor. Aday şirket paylaşımlarını bu şekilde değerlendirmeli. Görüşmede şirkete bununla ilgili önerilerde bulunmak ve fikirler sunmak etkileyici olabilir.

Neleri kaçırıyor?

Şirketlerin hangi mecraları iyi kullanamadığına da bakılabilir. Bazı şirketler Facebook’ta başarılıyken, Youtube’da ya da Twitter’da yer almıyor ya da buraları iyi kullanamıyor olabilir. Aday şirketin hangi mecrayı nasıl daha verimli kullanabileceğine dair öneride bulunarak fark yaratabileceği gibi, teknolojiyi ve sosyal medyayı iyi kullanamadığını gördüğü bir firmada çalışmak istemediğine de karar verebilir.

Neleri iyi yapıyor?

Adayın şirketin sosyal medyada özellikle hangi konuda başarılı olduğunu tespit etmesi de son derece önemli. Şirketin vizyonu açısından önemli püf noktalarını içerebilecek bu bilgi adayın karar verme sürecinde etkili olabilir. Adayın aynı şekilde bu tespitini görüşmede ifade etmesi farkındalığını ve mülakata detaylı hazırlanma sürecini göstermesi açısından da son derece önemli.

Bir yanıt yazın